Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Παγκόσμια ημέρα της γης!!






Ημέρα της Γης

«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.»
Ινδιάνικη παροιμία

     Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.
Στην εποχή μας περισσότερο από ποτέ, αυτή η ΓΗ μας θέλει κοντά της, να την προστατεύσουμε, να την υπερασπιστούμε – είναι το σπίτι μας, ο ξενιστής μας, μας φιλοξενεί αιώνες τώρα. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενήμεροι για τις ανάγκες της, που είναι και ανάγκες μας και με κάθε ευκαιρία και τρόπο να την προστατεύουμε.
Ο πλανήτης μας σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση «Εκτάκτου Ανάγκης», καθώς η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει έναν αόρατο, αλλά πολύ ύπουλο εχθρό. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης μας «ξεκουράζεται» αυτή την περίοδο.
Δεν είναι εύκολο να δει κανείς θετική πλευρά σε μια πανδημία που απειλεί ανοιχτά πια την ανθρωπότητα.
Όσο ο κόσμος αποσύρεται όμως στα σπίτια του και οι δρόμοι αδειάζουν, οι ουρανοί και τα ποτάμια μας αναπνέουν κάπως καλύτερα.
Κι ενώ τα ευεργετικά οφέλη που έχει ο κορονοϊός στο περιβάλλον δεν αντισταθμίζουν αλίμονο τον πόνο, τον φόβο και το πένθος που αφήνει πίσω της η επιδημία, η καραντίνα και η ανάσχεση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας αφήνουν το τοπίο γύρω μας πιο καθαρό.
Τρανό παράδειγμα παραμένει η Κίνα, που βλέπει ξανά πώς είναι να είναι ο ουρανός γαλανός, ακόμα και σε μητροπόλεις που κυριαρχούσε το γκρίζο. Μας το έδειξε και η NASA αυτό με υπέροχες δορυφορικές εικόνες.
Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον κορονοϊό μετά την Κίνα. Όπως μας δείχνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν πέσει δραματικά στη χώρα.
Ακόμα και τα κανάλια της Βενετίας έγιναν κρυστάλλινα, εξαιτίας της δραστικής μείωσης του τουρισμού. Ψάρια εμφανίστηκαν ξανά δίπλα στις γόνδολες… 

 ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ!







Πατώντας :εδώ, θα βρείτε ιστορίες από τα δάση, όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω από 9 000 παιδιά από 22 κράτη μέλη της Ένωσης, έστειλαν σχέδιά τους για έναν διαγωνισμό ζωγραφικής
με τίτλο: «Τι σημαίνει το δάσος για μένα;», που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.


ΤΩΡΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ!


 

Ποιήματα για τον πλανήτη!






(1)Αφού ακούσετε τα τραγουδάκια και διαβάσετε και τα ποιήματα, θα θέλαμε να ζωγραφίσετε τον πλανήτη μας, τη Γη πώς την φαντάζεστε άρρωστη και πώς υγιή.                          



ΚΑΙ ΤΟ  ΠΑΡΑΜΥΘΙ!!!" Το δέντρο που έδινε"
 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά. . . κι αγαπούσε ένα αγοράκι». Έτσι αρχίζει το όμορφο παραμύθι. Γραμμένο κι εικονογραφημένο απ’ τον Σελ Σιλβερστάιν.

Για να δείτε και να ακούσετε το παραμύθι πατήστε ΕΔΩ!



Ακόμα ένα παραμύθι για εσάς! 

"Τα όνειρα των σκουπιδιών"

Για να το απολαύσετε πατήστε ΕΔΩ!


(2)Αφού τα δείτε θα θέλαμε να ζωγραφίσετε ό,τι σας άρεσε περισσότερο!


(3) Μπορείτε , αν θέλετε να φτιάξετε τη γη μας έτσι:
Αν δεν έχετε πιάτο χάρτινο πιάτο άσπρο, μην στεναχωριέστε. Μπορείτε να κόψετε ένα στρόγγυλο χαρτί και να το φτιάξετε σε αυτό. Κι αν δεν έχετε υγρή πράσινη μπογιά, μπορείτε να σχεδιάσετε την παλάμη σας σε απλό άσπρο χαρτί και να τη ζωγραφίσετε με ότι χρώματα διαθέτετε. Το μπλε εεεε με ότι έχετε!!! 
Να περάσετε όμορφα!!


Θα περιμένουμε με ανυπομονησία της δημιουργίες σας!!! 
Με αγάπη οι δασκάλες σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου