Δευτέρα 27 Απριλίου 2020




    ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 


     
Γιατί γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά.

1.Την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

2.Την Πρωτομαγιά, γιορτάζουμε επίσης τη μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης, μια αρχαία εορτή, την οποία τιμούμε και σήμερα φτιάχνοντας στεφάνια.
H γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, η αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή.
Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.
Αργότερα, με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι.
Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών
                                                                 ΕΘΙΜΑ
1.Στην Ελλάδα το πιο διαδεδομένο έθιμο είναι η δημιουργία του πρωτομαγιάτικου στεφανιού από λουλούδια κομμένα από τους αγρούς. Παραλλαγή του εθίμου εντοπίζεται και στην αρχαιότητα, όταν στο πλαίσιο της εορτής των Θαργηλίων, οι συμμετέχοντες έπαιρναν ένα πράσινο κλαδί που μόλις είχε πετάξει φύλλα, το τύλιγαν με ταινίες και επάνω του κρεμούσαν σύκα, ψωμί, φλασκιά με λάδι, κρασί και μέλι, συμβολίζοντας την ζωή, την υγεία, την καλή τύχη, την καλή σοδειά και την ευφορία. Στην πάροδο των χρόνων, βέβαια, το έθιμο άλλαξε πολλές φορές για να πάρει τελικά τη μορφή που έχει σήμερα.
2.Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα “δαιμοναριά”, άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στα μέρη της Μικράς Ασίας σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά.

3.Στην Κέρκυρα, ένα νησί που φημίζεται για τις ξεχωριστές της παραδόσεις και για τους ανθρώπους της που παραμένουν πιστοί σε αυτές, το Μαγιόξυλο έχει την τιμητική του. Οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη. 

 


4.Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.


5.Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ – Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.


6.Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.

7.Στην Ήπειρο, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, τα παιδιά πηγαίνουν στους κήπους, χτυπώντας μαγειρικά σκεύη και λέγοντας μαγικά ξόρκια για να διώξουν μακριά τα φίδια. Τα ξόρκια και τα μάγια είναι συνδεδεμένα με τον μήνα Μάιο, γιατί κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο Μάιος ήταν ο μήνας αφιερωμένος στους νεκρούς.
8.Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πήδημα στη φωτιά είναι μία απαραίτητη τελετουργική διαδικασία που θα αποτρέψει τις αρρώστιες εξασφαλίζοντας την καλή υγεία. Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν.
Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά. Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.
9.Ένα πολύ θεατρικό έθιμο είναι η Ανάσταση του Μαγιόπουλου, που το συναντάμε σε περιοχές όπως ο Βόλος, το Ζαγόρι Ηπείρου, ο Καστανιάς Στυμφαλίας κ.α. Ανά περιοχές μπορεί να το ακούσετε ως Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη. Ένας έφηβος παριστάνει στους αγρούς τον πεθαμένο Διόνυσο. Οι κόρες του χωριού του τραγουδούν τον “Κορμό” ένα θρηνητικό τραγούδι με σκοπό να τον αναστήσουν και μαζί με αυτόν και ολόκληρη τη φύση.

Όπως ζωγράφισαν οι ζωγράφοι την Πρωτομαγιά!!!
Η ταινία μας.





Τραγούδια του Μαγιού 





Και παιδικά τραγούδια







                                                         Ώρα για παραμύθια.
1. Βασισμένο στα 365 παραμύθια της θείας Λένας. Ο πόλεμος του Ήλιου και του Χειμώνα.


2. Η παπαρούνα που χόρευε.

3. Και δεν θα μπορούσε να έλλειπε και ένας παραμυθάς. Χανς Κρίστιαν Άντερσεν : " Τα λουλούδια της μικρής  Άϊντα.


4. Το δέντρο που άνθιζε.

                             Και οι κατασκευές μας!!!!
1.Αφού δεν μπορούμε να βγούμε ας φτιάξουμε με τις πατούσες μας όμορφα ...βάζα με λουλούδια, για να στολίσουμε το σπίτι μας.
                  


2. Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι              
  Υλικά:
• Χαρτόνι πράσινο ή κουτί παπουτσιών ή χάρτινο πιάτο
• Ρολλά υγείας ή κουζίνας
• Χρώματα, ο, τι έχετε.
• Πον-πον ή βαμβάκι
• Κόλλα
• Κορδέλες
Διαδικασία :
!.  1. Κόβετε ένα στεφάνι στο πράσινο χαρτόνι περίπου 4 εκατοστών. Αν δεν υπάρχει χαρτόνι μπορείτε να κόψετε ένα στεφάνι από το χαρτόνι του κουτιού παπουτσιών ή από το χάρτινο πιάτο και το βάφετε πράσινο.
        2. Κόβετε τα ρολλά υγείας σε κύκλους περίπου 1,5 εκατοστού και τα βάφετε με ότι χρώμα έχετε.
         3.Διπλώνετε τους κύκλους στη μέση και σχηματίζετε τα λουλούδια (3 κύκλους για κάθε λουλούδι).
4     4.Τέλος κολλάτε τα λουλούδια στο στεφάνι, κολλάτε στο κέντρο τους από ένα πον-πον ή λίγο βαμβάκι και κρεμάτε τις κορδέλες.





















3. Μια ακόμα ιδέα για Μαγιάτικο στεφάνι!

Υλικά:
  • Ένα χάρτινο πιάτο (ότι υπάρχει στο σπίτι) ή πράσινο χαρτόνι
  • Χατί λευκό Α4 ή χαρτί εφημερίδας, περιοδικού, χαρτί περιτυλίγματος ή ότι άλλο σας αρέσει
  • Χρώματα, ότι έχετε
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα
Διαδικασία:
  1. Κόβετε τον εσωτερικό κύκλο του πιάτου για να σχηματιστεί το στεφάνι.
  2. Με την βοήθεια ενός καπακιού από μπουκάλι σχηματίζετε μικρά κυκλάκια και τα κόβετε (προεραιτικά). 
  3. Διπλώνετε το χαρτί Α4 ή όποιο άλλο χαρτί σας αρέσει  και σχηματίζετε τετράγωνα.
  4. Το κάθε τετράγωνο το διπλώνετε στα τέσσερα, έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα μικρότερο τετράγωνο. 
  5. Ζωγραφίζετε ότι σχέδιο σας αρέσει, κόβετε πάνω στην γραμμή, ανοίγετε το διπλωμένο τεράγωνο (όπως δείχνει η εικόνα) και ... έτοιμο το λουλούδι! 
  6. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα φύλλα. 
  7. Αν χρησιμοποιήσετε λευκό χαρτί, χρωματίστε  τα λουλούδια και τα φύλλα και κολλήστε τα στο στεφάνι, όπως σας αρέσει! (Φυσικά, αν κόψατε κυκλάκια για το κέντρο του λουλουδιού, κολλήστε κι αυτά)
 

  
 Καλή διασκέδαση!!!

Θα χαρούμε πολύ, να μας στείλετε τα δικά σας στεφάνια, είτε με λουλούδια αληθινά , είτε με κατασκευές.💓💙






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου